luni, 19 noiembrie 2012

Aventura de luni :)

        Dragii mei, nu stiu cum s-a simtit Columb cand a descoperit America, dar, eu asa m-am simtit in aceasta dupa-amiaza.
        Totul a inceput de dimineata cand la micul dejun am deschis o cutie de pateu vegetal. Si cum uneori am "prostul" obicei de a citi eticheta, mi-a cam pierit cheful si mai ales pofta chiar si de mancare. Nu mai zic ca lista de ingrediente incepea cu apa si sare, dar pe langa glutamat de sodiu si alte subsante necunoscute noua datatoare de gust si dependenta in acelasi timp, lista se incheia cu carmin. 
    De ce acest produs este promovat ca si produs vegetal, ce poate fii consumat fara grija in perioadele de post? Cand noi de fapt consumam gandaci in acel produs? Pentru ca, nu stiu cati suntem constienti de ceea ce mancam, dar acela numai produs de post nu mai este, dar despre acest lucru vorbim data viitoare.
     Iar acum sa revenim la "America mea". Pornind de la aceasta intamplare de dimineata, azi m-am hotarat sa imi fac propriul pateu vegetal, unde pun ce vreau eu, si unde nu sunt gandaci ca sa aiba gust.
    M-am documentat putin si cu teama, am pornit in aventura mea culinara a zilei.
    Chiar aveam niste linte pe acolo si nu prea mai stiam ce sa fac cu ea ca sa o consume si sotiorul meu iubit.
     Pe langa ingredientul principal(linte fiarta, eu am avut verde), am mai folosit niste ceapa rosie, telina, usturoi, cimbru, un praf de chili, putina supa de legume, piper, sare, otet balsamic, o lingurita de mustar. Nu am trecut cantitatile folosite, deoarece totul a fost facut "la ochi", dupa inspiratie.
     Am calit ceapa cu telina, apoi am adaugat si lintea fiarta, supa, cimbru, sare, piper, chili si am lasat sa scada toata zeama. La sfarsit am pus un strop de otet balsamic, si usturoiul pentru a se aburi si el putin acolo, sa nu se simta chiar asa rau gustul, iar mai apoi intregul amestec direct in blender. Acolo am adaugat in fir subtire ulei de masline, pentru a mixa cat mai bine amestecul. Daca este nevoie mai adaugati 1-2 linguri de apa pentru a mai subtia amestecul. Tot gustand pateul meu in devenire, m-a traznit ideea de a pune si putin mustar dulce. 
       Am mixat totul pana cand am obtinut pateul meu vegetal. Se da la frigider intr-o caserola inchisa ermetic pentru cel putin 2ore, inainte de a fi mancat. 
Eeeee, partea cea mai buna acum a venit: DEGUSTAREA.  Va dati seama ca eu nu am mai avut rabdare inca doua ore, asa ca am intins pe doua felii de paine. 
        Papilele mele gustative au simtit o explozie de gusturi, asemanator cu momentul cand am incercat prima data bombonelele "trosnitoare" dintr-o ciocolata.
        Este prima data cand am incercat sa fac pate vegetal, dar am fost mai mult decat extaziata de ceea ce au simtit papilele mele gustative.
      Eu am servit pateul ca cina de seara alaturi de masline verzi si telemea.




De acum incolo ADIO pateu cu gandaci! Este mai sanatos si foarte usor sa iti faci propriul pateu vegetal!

3 comentarii:

  1. Va anunt ca aventura mea de ieri a fost un adevarat succes! Asa ca ne-am hotarat sa nu mai mancam pateuri vegetale cu gandaci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Incearca pateul vegetal de la INEDIT. Ei zic ca ar fi fara porcarii.
    De obicei isi pun pe alte produse E-urile si substantele "greu de citit".
    Deci s-ar zice ca sunt seriosi.
    Incearca sa faci Humus. E delicos si sanatos.

    Sfatuitoarea

    RăspundețiȘtergere
  3. E si el pe lista mea de experimente! Acum am o caserola maaaare de pateu pe care trebuie sa o terminam!

    RăspundețiȘtergere